måndag 31 januari 2011

Kairo brinner...


Jag var Kairo för ett tag sedan. Det blev tio dagar med mycket jobb i denna historiska och intressanta stad. Åkte egentligen dit för att göra ett jobb om den koptisk kristna minoriteten i stadens fattiga delar.
Det blev ett par jobb till, bland annat det här som nu, de senaste dagarna, har blivit ett minst sagt brännhett ämne i den egyptiska huvudstaden.


Den 25 januari 2011 började folket i Kairo demonstrera för att markera mot den höga arbetslösheten, fattigdomen och korruption som råder i landet. Folket kräver president Hosni Mubaraks avgång. Kairo är en av världens snabbaste växande megastäder och man tror att på femton år ska befolkningsmängden ha ökat med bortåt fem miljoner människor. Den exploderande urbaniseringen har lett till svårigheter för många av landets fattiga under lång tid. Något som under de senaste dagarna gett uttryck genom demonstrationer som än så länge kostat ett 100-tal människoliv. Allt eftersom bostadspriserna har skjutit i höjden har många blivit tvugna att hitta alternativa lösningar. I östra utkanten av staden ligger Kairos stora begravningsplatser. Dessa har varit en sådan lösning i flera år. De dödas stad huserar inte bara de som gått ur tiden. Här samsas de döda med de levande i allra högsta grad. Idag räknar man med att det bor bortåt en halv miljon människor på någon av de gamla kyrkogårdarna.

Just nu funderar jag mest på när jag ska åka till Kairo igen. Förmodligen kan det bli redan om en vecka eller så...
1 kommentar:

  1. These are truly masterpiece photographs! You must be professional. I'm speechless...

    SvaraRadera