onsdag 5 januari 2011

Årets Kort 2010

Att summera året som gått kan innebära både glädje och ångest. När det gäller jobbet som fotograf är det så här i början av året ganska stökigt och jobbigt när man sitter och betraktar vad man gjorde under de senaste tolv månaderna. Samtidigt är det ett skönt avslut när bilderna är inskickade till olika tävlingar, urvalet gjort och bildtexterna skrivna.
Vet inte om det är politiskt korrekt att lägga ut sina tävlingsbilder på en blogg så här några timmar innan man på Årets Bild stänger sin server? Men, här är de i alla fall, bilderna och jobben som får symbolisera mitt fotografiska 2010. Är det någon som vill ha bildtexter till samtliga bilder så är ni välkomna att höra av er.

 LEPRA

I dagens Indien är lepra i allra högsta grad en verklighet som på samma sätt som för tvåtusen år sedan stöter ut människor och inhägnar dem i kolonier utanför samhällena.
Dehradun ligger i Uttaranchal cirka 25 mil norr om den indiska huvudstaden New Delhi.
Längs med Nalapani road, i utkanten av staden, ligger ett litet inhägnat stycke mark. Höga blåfärgade murar omgärdar platsen och en vakt står ute vid vägen för att kontrollera att ingen obehörig passerar den gamla färgflagnade grinden. 
1962 köptes marken av områdets kristna församling. Tanken var först att man skulle bygga ut kyrkogården som ligger alldeles i närheten, men ärkebiskopen av Meerut bestämde att man istället skulle använda platsen som koloni för stadsdelens utstötta, leprasjuka män och kvinnor. Under sommaren 1962 började de första flytta in trots att man inte förrän två år senare påbörjade byggandet av små hus och latriner. 
DE OBERÖRBARA

Varje dag eldas mellan 175 och 250 människokroppar i sluttningen vid den heliga floden Ganges.
De som jobbar här, mellan eldarna vid Manikarnika, brukar kallas för de oberörbara enligt den uråldriga indiska kastväsendetraditionen. De har inte själva valt att vara här. De står längst ner på trappstegen och som deras föraktfulla titel beskriver så anses de som icke värdiga att ens röras vid.
Det är svårt att förstå, även om man varit här vid de slitna trapporna i Varanasi, hur röken, oset av bränt människokött, värmen och det eviga myllret av människor, kor, getter och apor påverkar alla sinnen.
LUNIK IX

2010 var året då romernas situation runt om i Europa hamnade i fokus.
Lunik IX är ett bostadsområde i sydöstar Slovakien, strax utanför staden Kosice. Här bor delar 7000 romer på 526 lägenheter. De sociala problemen är förfärliga och situationen ser inte ut att bli bättre nu när myndigheterna bestämt att riva ett par av husen i området. Hus som saknar el och rinnande vatten och där människor lever i förhållanden som får en att tvivla på att man befinner sig inom EU:s gränser.
 Utländskt Vardagsliv:I utkanten av Kosice i sydöstra Slovakien ligger bostadsområdet Lunik IX. Detta är en plats med social misär och enorma problem med sniffning av lösningsmedel. I 526 lägenheter bor 7000 romer. Det innebär i snitt 13 personer per lägenhet. Jarmila och Michal i sitt rum i den värsta delen av Lunik IX. Deras blickar har inget att säga förutom att de är så påverkade att de knappt märker min närvaro. Doften av lösningsmedel låg tät i den lilla skrubb de kallar för hem.Svenskt Vardagsliv:


Extremväder på gott och ont. En av de kallaste vintrarna i mannaminne följdes av en varm sommar. Om man inte hade möjligheten att ta sig till havet så kunde det gott räcka med en vattenspridare under studsmattan och vips så fick man också plötsligt veta var regnbågens slut fanns.Den 20 april arrangerade studentombudet Maria Chowdhury en Queerbal i AF Borgens källare i Lund. Sport Feature:San Siro, Milano. En av de hetaste stolarna i den europeiska fotbollens omklädningsrum tillhörde 2010 Zlatan Ibrahimovic.


 Nyhetsbild Utland:Måndagen den fjärde oktober, svepte en röd tsunami över byarna Devecser och Kolontár i mellersta Ungern, cirka femton mil sydväst om huvudstaden Budapest. En utav dammarna, som fabriken i Ajka använder för att förvara det basiska slam som blir över vid tillverkningen av aluminum, brast och 800 000 ton röd sörja svepte över de små närliggande byarna. Katastrofen var ett faktum.

7 kommentarer:

 1. Jörgen, vilken kille du är!
  Hejar på dig.

  Kram Wallinskan

  SvaraRadera
 2. Du är fantastisk Jörgen, på alla sätt.

  //Broder Fredrik

  SvaraRadera
 3. Faaan... jag tycker du är så himla duktig.. snyggt kopierade.. bra färger...
  lycka till
  /Brunte

  SvaraRadera
 4. Tack så väldans mycket! Ni är också fina på alla sätt :)

  SvaraRadera
 5. Grymt! ...som grisen sa!
  Jag skulle bli förvånad om du inte blir nominerad... men jag hoppas nog mest på dina fötter... haha! Det hade varit det roligaste!

  //Daniel

  SvaraRadera
 6. Fiint Jörgen, väldans fint och varma texter. Inspirerande och ser fram emot ditt namn i listan. Den sista bilden känns ganska given, den bästa bilden jag såg från förödelsen!
  Kram och lycka till med alla dina spelningar, vi får försöka komma och kolla nån gång när vi kommer tillbaka från Thailand.
  Åsa

  SvaraRadera
 7. Tack snälla Åsa!
  Oavsett hur det går så är jag stolt och glad över mitt fotografiska 2010. Jag är medveten om att jag tävlar i en grymt tuff klass, Nyhetsreportage Utland. Men, va fan... Går det så går det :)
  Hoppas ni får det fint i Thailand. Var rädd om er så ses vi någon gång när ni är hemma igen.
  Tack,
  J

  SvaraRadera