torsdag 2 juni 2011

Rachel, Nevada

Extraterrestrial Highway, Rachel, Nevada

20 mil norr om Las Vegas, mitt ute i ingenstans, ligger en liten by som enligt egen utsago har 98 invånare. Byn heter Rachel och har gjort sig själv världsberömd eftersom den ligger granne med en mytomspunnen militärflygbas som har tagit den gamla uttorkade sjöbottnen Groom Dry Lake i besittning sedan många år tillbaka. Verksamheten på området är under sträng sekretess och har därför gett upphov till otaliga konspirationsteorier under årens lopp. I folkmun kallas militäranläggningen för Area 51.
Amerikanska myndigheter har under många år förnekat att det finns en militäranläggning där. Först i slutet av 1994, när två arbetare stämt basen och hävdat att de fått cancer efter att ha beordrats att bränna radioaktivt avfall, fann myndigheterna det för gott att erkänna att basen faktiskt existerar.
Sharon Singer driver det lilla motellet och baren Little A'le'Inn som ligger längs med väg 375, eller Extraterrestrial Highway. Här passerar inte fler bilar per dygn än vad man kan räkna till på sina fingrar och tår. De allra flesta stannar till hos Sharon och får sig lite konspirationsteorier och berättelser om utomjordingar till livs.
Vad som egentligen händer på området på den uttorkade sjöbotten lär vi kanske aldrig få reda på. Helt klart är att vi tog oss till områdets gräns, cirka en och en halv mil från 375:an, via en allt annat än körvänlig grusväg. Där möttes vi av två skyltar som berättade för oss att vi nog borde backa bilen och aldrig återvända. Uppe på en kulle bevakades vi av en pick-up truck och ett par kikare.
Vi backade och lovar att aldrig komma tillbaka...

Rachel, NevadaSharon Singer


4 kommentarer:

  1. Det behövdes inga banjos för att åstadkomma den känslan, förstår jag...

    SvaraRadera
  2. Fräckt! Bra jobbat, fint text o bra kort...

    SvaraRadera
  3. Vilket kort tycker du är finast, farbror Brunte? :)

    SvaraRadera