torsdag 11 februari 2010

Asha Deep Foundation







Har fortfarande inte sett mycket av Delhi efter två och ett halvt dygn.
Har däremot fått uppleva fantastiska möten med människor och en känsla av medmänsklighet och värme efter dagens besök på Asha Deep Foundation i östra utkanten av staden.
Asha Deep står för Hopp och Ljus och är en hjälporganisation som svenska Individuell Människohjälp samarbetar med i Indien. IM har varit till en fantastisk hjälp för mig inför denna resa.
Asha Deep Foundation verkar i en stadsdel som heter Shahid Nagar och som är ett av Delhis fattigaste områden.
Jag har under dagen fått ta del av dels det institutionella arbetet på skolor och olika hem för föräldralösa barn, dels arbetet ute i byarna bland folket.
Man räknar med att en halv miljon människor bor i området som räknas in i fem byar med femton olika slumområden.
Hjälpinsatsen bygger på människors verkliga behov och utvärderas varje månad i kortfattade rapporter samt varje kvartal i mer omfattande sammanställningar.
För tillfället Har Asha Deep 28 olika projekt igång. Flera av dem stöttas av IM med huvudkontor i Lund.

Dagens bilder kommer från rundturen i Shahid Nagar.
Dels ifrån utbildningsverksamheten på Asha Deep Foundations skola, dels ifrån rundturen ute i byarna.

Vet inte om ni har läst och sett mitt reportage i Skånska Dagbladets söndagsbilaga den 31/1? I vilket fall så handlade det om den koptisk kristna minoriteten i stadsdelen Moqattam i utkanten av Kairo. Ett folk som från början var grisuppfödare i muslimska Egypten och som livnärde sig på en kombination av att sälja kött till de internationella lyxhotellen samt att sortera storstadens sopavfall. Sommaren 2009 när den egyptiska staten drabbades av panik inför spridningen av A(H1N1) viruset beslöt man att slakta landets samtliga 300 000 grisar. Detta ledde till att grisuppfödarna förlorade bortåt 80% av sin inkomst.
Idag har jag varit tillbaka bland soporna. I utkanten av Delhi.
Verkar vara min lott i livet.
Om detta får ni säkert läsa i en svensk dagstidning någon gång framöver...


1 kommentar: